Giv en pige ret 8. marts – det nytter faktisk noget!

Kvindernes U-landsudvalg har siden 2007 arbejdet for kvinders rettigheder i verdens fjerde fattigste land, Mali i Vestafrika. Med kampagnen ”Giv en pige ret” arbejder Kvindernes U-landsudvalg og FEMNET-Mali for at give kvinder en stemme, give piger adgang til basal skolegang og kendskab til deres rettigheder.

Seniorkonsulent i Kvindernes U-landsudvalg, Hanne Liveng, er netop vendt hjem fra Mali. Her har hun overværet ceremonier, hvor maliske kvinder og piger har fået overrakt identitetskort, vielsesattester og fødselsattester. Disse attester giver kvinder og piger ret til at stemme og adgang til skolegang. Det betyder også, at kvinder kan optage mikrolån, hvilket giver mulighed for at handle og på den måde forsørge familien. Ligesom kvinder og piger kan rejse frit i Mali, og kvinder får ret til deres egne børn ved skilsmisse eller til at blive boende, hvis deres mand dør.

Hanne Liveng, der har besøgt Mali flere gange siden 2007, oplever, at kvinderne er blevet mere velorienterede omkring deres rettigheder og deres land. Så ud over at kvinderne får nogle helt basale rettigheder, giver dét, at få papir på deres ret, dem også en følelse af at være en del af samfundet. Deres selvopfattelse ændrer sig, når de føler sig som aktive borgere i landet.

Det nytter altså noget, at sørge for, at piger og kvinder får adgang til deres rettigheder også i et land, der er truet af sult og præget af internt oprør og stigende islamisering.

I december 2011 blev en ny familielov vedtaget, der er et stort tilbageskridt for kvinders og pigers rettigheder. I den netop vedtagne lov hedder det bl.a., at en kvinde skal adlyde sin mand, manden er familiens bestemmende overhoved, og piger kan blive gift som 16-årige.

Malis kvinder har krav på deres rettigheder og behov for bistand til at kræve dem. Det er mere magtpåliggende nu end nogensinde.

Der er altså stadig meget at gøre i Mali, og mange kvinder, der mangler identitetskort. I landsbyerne Narena og Mande, hvor Kvindernes U-landsudvalg arbejder, er der hundredvis af kvinder på venteliste til at få papirer.

Derfor er der brug for din hjælp. Du kan give en pige ret ved at købe et gavekort til 250 kr. Hvert solgt gavekort svarer til en attest. Din gave giver en pige eller kvinde i Mali papir på hendes ret.

Giv et gavebevis

 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde. 
 


Gavekort

Giv en gave med mening
Giv en pige eller hendes mor ret ved at købe et gavebevis
 
Læs mere om "Giv en pige ret", og om hvad et ægtepar vinder ved at få papir på det.