Familieloven i Mali – en skandale

Malis piger og kvinder har brug for opbakning.


Malis nye familielov er et stort tilbageskridt for kvinders og pigers rettigheder. Den er i klar modstrid mod de almindelige principper for lige rettigheder og ikke-diskrimination.


”Det er ganske enkelt skandaløst og ulykkeligt, at præsident Toure har givet efter for Det islamiske Råd”, siger Kvindernes U-landsudvalgs forkvinde Janice G. Førde.


Kvindernes U-landsudvalg (KULU) vil om muligt styrke samarbejdet med FEMNET-Mali om pigers og kvinders rettigheder og opfordrer udviklingsministeren - som ”rettighedsminister” - til at omsætte sin verbale støtte til kvinders rettigheder til øget aktivitet i Mali.


Malis kvinder har krav på deres rettigheder og behov for bistand til at kræve dem. Det er mere magtpåliggende nu end nogensinde.


KULU vil ikke kun udbrede kendskabet til kvinders og pigers rettigheder i samarbejde med FEMNET-Mali, men gennem yderligere kapacitetsopbygning undervise maliske kvinder i, hvordan de kan kræve deres rettigheder. KULU og FEMNET-Mali vil oplyse befolkningen, myndigheder og politikere om, hvilke rettigheder kvinder og piger har ifølge internationale konventioner og aftaler, som Mali har underskrevet og ikke blot kan negligere.


FEMNET-Mali er med i organisationen Espace des Femmes du Mali Code, som har protesteret mod præsidentens underskrivelse af loven. Desværre forgæves.


I 2009 vedtog parlamentet, at bestemmelsen i den daværende familielov, om at en kvinde skal adlyde sin mand, skulle fjernes. Ligeledes gav man kvinder og mænd lige rettigheder i forbindelse med skilsmisse og arv og vedtog, at både kvinder og mænd skulle være 18 år for at kunne indgå ægteskab.

 

alt


Disse rettigheder i loven ophidsede konservative, religiøse grupper. Præsidenten bøjede sig for presset og trak loven tilbage. Lige siden har Det islamiske Råd agiteret mod loven og forlangt rettighederne fjernet. Det er nu lykkedes.


I den netop vedtagne lov hedder det bl.a., at en kvinde skal adlyde sin mand, manden er familiens bestemmende overhoved, og piger kan blive gift som 16-årige.


”Udviklingen i Mali viser med al tydelighed, at støtte til KULU-FEMNET-samarbejdet om ”Giv en pige ret” er den rigtige strategi og en påkrævet konkret hjælp til kvinders og pigers rettigheder. Ved at sikre, at kvinderne får fødselsattester, vielsesattester og ID kort får de adgang til rettigheder og muligheder for at kræve deres ret”, siger Janice G. Førde og fortsætter:


”KULU støtter FEMNET-Mali og andre maliske kvindeorganisationers kamp for at tilbageerobre de rettigheder, som de fik stillet i udsigt i 2009. Vi støtter dem i deres demokratiske kamp for at minde regeringen om sine forpligtelser. Og det vil vi gerne have udviklingsministerens støtte til.” 

 


Som opfølgning på ovenstående har KULU desuden sendt en mail til Udviklingsminister Christian Friis Bach med følgende ordlyd:


Kære Christian,


Det går baglæns for kvinders og pigers rettigheder i Mali. Den vedlagte pressemeddelelse og opfordring til støtte fortæller om situationen lige nu.


Vi er glade for din og Danmarks stærke stillingtagen til kvinders og pigers rettigheder og håber, den også bruges til at bakke op om det forestående arbejde i Mali for at vende den negative udvikling.


Her kan Danmarks overtagelse af formandskabet for gruppen af internationale donorer i Mali (Troika for Tekniske og Finansielle Samarbejdspartnere) forhåbentlig benyttes til at bakke op om kvinders og pigers rettigheder og stilling i Mali. 


Kvindernes U-landsudvalg og FEMNET-Mali har en god strategi til bekæmpelse af den negative udvikling gennem oplysning, kapacitetsopbygning og fortalervirksomhed for kvinders og pigers rettigheder og ligestilling. Vi ønsker at følge op på vores vellykkede samarbejde med FEMNET-Mali, 2007-2009, på netop denne problemstilling og at fortsætte af vores ”Giv en pige ret”-kampagne og projekt, som på nuværende tidspunkt er selv-finansieret. (
www.givenpigeret.dk). Vi og vores partner FEMNET-Mali står til rådighed med vores ekspertise og kontakter.Støt pigerne og kvinderne i Mali med at få papirer på deres ret, eller giv et bidrag til KULU, så vi om muligt kan styrke samarbejdet med FEMNET-Mali yderligere.


Læs også mere på U-landsnyts hjemmeside om, hvordan tusinder af børn handles i Vestafrika. Eller se nedenstående artikler i Politiken for mere om den seneste debat i Danmark om udviklingen i Mali efter underskrivelse af den nye familielov.


Ny lov pålægger kvinder underdanighed i dansk sponsorland


DF: Fjern automatisk bistand til Mali


Udviklingsminister: Vi skal ikke være tøsedrenge, der bare stikker af

 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde. 
 


Gavekort

Giv en gave med mening
Giv en pige eller hendes mor ret ved at købe et gavebevis
 
Læs mere om "Giv en pige ret", og om hvad et ægtepar vinder ved at få papir på det.