En af Verdens Bedste Nyheder

KULU og FEMNET-Malis arbejde for piger og kvinder i Mali indgår som en af Verdens Bedste Nyheder i kampagnen ”Kampen mod fattigdom bærer frugt”, der er en fælles NGO-platform og et samarbejde mellem FN, Danida og omkring 70 danske udviklings-organisationer. Formålet er at skabe opbakning til 2015-målene, og selvom Kvindernes U-landsudvalg er kritiske over for målene og indfrielsen af samme, vil vi gerne være med til at fortælle de gode nyheder, som FN’s mål og verdens samlede plan for blandt andet at styrke kvinders rettigheder samt mindske børne- og mødredødelighed har ført med sig. I slutningen af 2011 blev vores arbejde for piger og kvinder i Mali desuden fremhævet som netop en af Verdens Bedste Nyheder i en artikel i en særudgave af MetroXpress:


Vi køber rettigheder til kvinder

Når rettigheder er noget, du skal have råd til, så har kun få kvinder ret i verdens fattigste lande. Derfor skaffer en dansk NGO midlerne, så u-landenes kvinder også kan hjælpe deres land frem mod udvikling.


Du har rettigheder, men du kan ikke bruge dem til noget. I Danmark bliver statsborgere ved fødslen udstyret med de identitetspapirer, der automatisk giver dem muligheden for at gå i skole, stemme når de bliver myndige og gør dem lige for loven. I Mali skal du selv betale for de papirer, og derfor har kun de færreste piger og kvinder nogen rettigheder.


Så den danske NGO Kvindernes U-landsudvalg skaffer pengene til papirerne for dem på foranledning af den maliske organisation FEMNET-Mali gennem kampagnen ”Giv en pige ret”.


Et usikkert liv

”Hvis min mand dør, så kan hans forældre ikke længere jage mig bort med mine børn,” fortæller Djénéba Keita, der sammen med sin mand fik papir på deres ægteskab i maj 2011. Det betyder, at hun nu også er gift i lovens øjne, og dermed har hun ret til at arve sin mand, hvis han skulle dø, og dermed er både hun og hendes børns fremtid sikret.


Vielsesattesten betyder også, at hendes børn kan få deres fødselsattest, som giver dem ret til at gå i skole, og de kan derefter få det id-kort, de skal bruge for at kunne stemme, når de fylder 18. De papirer kan Kvindernes U-landsudvalg og FEMNET-Mali også hjælpe dem med at få, hvis familien heller ikke har råd til dem.


Alle skal have indflydelse

De officielle papirer er selve grundlaget for en positiv udvikling i Mali, der er verdens fjerde fattigste land.


Ifølge Danida kan du ikke opnå en positiv udvikling for et land, hvis du udelukker halvdelen af befolkningen fra indflydelse. Netop også derfor arbejder Kvindernes U-landsudvalg for, at u-landenes piger og kvinder får deres rettigheder, så de kan hjælpe deres land på vej.


”På grund af Kvindernes U-landsudvalg og FEMNET-Mali har flere hundrede piger og kvinder nu fået deres officielle papirer, der giver dem en ny identitet som borger i Mali, en voksende selvtillid og en tro på, at også de betyder noget for udviklingen af deres land,” siger Mama Koité, der er forkvinde for FEMNET-Mali.

 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde. 
 


AddThis Social Bookmark Button

Gavekort

Giv en gave med mening
Giv en pige eller hendes mor ret ved at købe et gavebevis
 
Læs mere om "Giv en pige ret", og om hvad et ægtepar vinder ved at få papir på det.