Stop vold mod kvinder - 16 dage med fokus på vold mod kvinder og kvinderettigheder

24. november - 10. december: 16-dages kampagnen mod vold mod kvinder

Igen i år deltager KULU i den internationale 16-dages kampagne mod vold mod kvinder

1. del: STOP vold mod kvinder - Fra Congo til københavn

I den førset halvdel af kampagnen sætter vi fokus på DR Congo og de mange kvinder, der lever deres liv i det land, der bliver kaldt The Rape Capital of The World.  Vi har inviteret den unge kvinderetsforkæmper og tidligere voldtægtsoffer Emeraude Mumate Zawadi fra Congo DR herop for ved tre debatarrangementer at fortælle sin stærke og yderst inspirerende historie. Hun var bl.a. forbi PH cafeen for at holde oplæg med to andre stærke kvinder.
Som 14-årig blev Emeruade voldtaget af en ven af familien, men selvom det var en grusom oplevelse, nægtede hun at være et offer. I stedet vendte hun sit liv, tog en universitetsuddannelse og arbejder nu for at fremme kvinderettigheder i DR Congo. Her kan du læse mere om Emeraude og hendes liv

Læs mere om  de tre debatarrangementer her

Du kan læse mere om KULU's initiativ til at sende rape kits til kvindekrisecentrene i Mwenga i Sydkivu her, så de mange kvinder der beøsger centrene efter en voldtægt kan få den hjælp, de har brug for her

Du kan læse mere om KULU's arbejde i DR Congo og vores samarbejde med don congolesiske kvindeorganisation FPDH her


2. del: STOP vold mod kvinder - Giv kvinder deres ret

I anden halvdel af kampagnen vender vi fokus mod vores arbejde for piger og kvinders rettighedder i Mali herunder kampagnen Giv en pige ret. Det er også vold mod kvinder, hvis de ikke har de mest basale rettigheder til at bestteme over sig selv, sin krop og sit liv.
I Mali findes der pigerr, der ikke eksisterer. De har ingn officielle papirer på deres eksistens og dermed ingen rettigheder.

Uden fødselsattest

  • Kan en pige ikke komme i skole
  • Kan en kvinde ikke få et identitetskort
  • Kan en kvinde ikke stemme
  • Kan en kvinde ikke få en vielsesattest

Uden identitetskort

  • Kan en kvinde ikke rejse frit i Mali
  • Kan en kvinde ikke oprette en bankkonto eller få et lån

Uden vielsesattest

  • Har en kvinde ingen ret til ejendom
  • Har en kvinde ingen ret til sine egne børn ved skilsmisse
  • Har en kvinde ikke arveret efter manden


I Mali samarbejder KULU med kvindeorganisationen MUSONET-Mali, og vi arbejder for at skaffe identitespapirer til alle de piger og unge kvinder, der stadig ikke har fået bevis på deres eksistens. 

Læs mere om Giv en pige ret kampagnen her
Eller om KULU's øvrige arbejde i Mali her

 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde.