Vold mod civilbefolkningen i det nordlige Mali

Af Hanne Liveng, seniorkonsulent i Kvindernes U-landsudvalg

3. maj 2012

Efter at oprørerne erklærede det nordlige Mali uafhængigt i marts 2012, er der kommet stadige forlydender om overgreb mod civilbefolkningen. Området er svært tilgængeligt, men en rapport fra Human Rights Watch bekræfter nu, at befolkningen, især kvinderne, er ofre for systematisk vold og voldtægter. Human Rights Watch har interviewet mere end 100 vidner og ofre, der har søgt sikkerhed i Malis hovedstad, Bamako, og de personlige beretninger er suppleret med telefoninterviews med mænd og kvinder, der stadig opholder sig i området.
 
Human Rights Watch dokumenterer, at overgrebene har karakter af terror mod civilbefolkningen. Hospitaler, skoler og administrative bygninger plyndres, piger og kvinder bortføres og voldtages, mænd henrettes vilkårligt. De ansvarlige for volden er de forskellige bevæbnede grupper, der opererer i nord: MNLA, der kæmper for en uafhængig Touareg-stat, Ansar Dine der vil indføre sharia i Mali, og en lokal arabisk militsgruppe med al-Quadasympatier. Selv om de tre grupper har vidt forskellig dagsorden, er de allierede i kampen for at løsrive området fra den maliske stats kontrol og etablere en uafhængig politisk og retslig orden. Mange militsfolk har gjort tjeneste som libyske lejesoldater, og de er nu vendt tilbage udrustet med svære våben. Samtidig har de kunnet profitere af det kaos, militærkuppet i Bamako har skabt blandt de politiske beslutningstagere i Mali. Efter at have jagtet den maliske hær på flugt har de tre oprørsgrupper oprettet deres hovedkvarterer i de tre hovedbyer, Timbuktu, Gao og Kidal, hvorfra de uhindret terroriserer befolkningen.
 
Vidner beskriver en bølge af bortførelser og voldtægter udøvet af militserne. Ofrene er ganske unge kvinder, i flere tilfælde piger på 12-13 år, der tvinges ind i tomme bygninger, hvor de holdes fanget og ydmyges seksuelt, som regel i et døgn.  Et vidne har set en 12-årig pige blive voldtaget af tre soldater fra den arabiske milits. En 14-årig pige, som det er lykkedes at flygte, fortæller, hvordan hun blev bortført fra sit hjem i Gao og voldtaget på skift af seks oprørere fra MNLA. Volden stod på i fire dage, inden hun blev sendt hjem til sine forældre. Mange af militsfolkene er selv ganske unge, idet MNLA indrullerer drenge ned til 14-års alderen i oprørshæren.
 
En beboer fra Timbuktu fortæller fra belejringen af byen:
 
”Jeg så en firhjulstrækker køre forbi med nogle unge arabiske militsfolk. Nogle minutter efter kom de tilbage til fods og greb fat i en lille 12årig pige som græd, lige som hendes mor. Fyrene var 21-22 år. Mange mennesker skreg op i protest og råbte, at det ville de ikke tillade, men militsen rettede deres våben mod os. Folk var bange og kunne ikke tro, at sådan noget kunne ske helt åbenlyst. Moren kæmpede for at holde fast i sin datter, men hun havde ikke kræfter nok. De slæbte pigen ind i en tom nabobygning. To af dem stod udenfor, som om de var på vagt, mens den tredje voldtog pigen. Så byttede de plads, indtil alle havde været en tur inde i huset. Jeg kan ikke sige, hvor forfærdeligt det var. Vi kunne høre hendes gråd. Moren faldt hulkende sammen på jorden. Da de var færdige med pigen, skyndte moren sig ind til hende.”
 
Beretningen viser den følelse af afmagt og skam, der har grebet befolkningen. Bortførelserne sker ved højlys dag, enten fra pigernes hjem eller hvis militsfolkenes køretøjer tilfældigt møder piger på vejen.
 
Vidner fortæller, at de fleste seksuelle overgreb bliver begået af MNLA og de arabiske militser, og i et tilfælde har Ansar Dine beskyttet unge kvinder mod MNLA. Ansar Dine har etableret en streng islamisk retsorden i de områder, de kontrollerer. De fordømmer voldtægterne, men har indført inhumane straffe for, hvad de tolker som brud på koranens forskrifter. Den nye retsorden formulerer krav til mænd og kvinders klædedragt, og til kvinders færden i det offentlige rum.  Det rapporteres, at mænd er blevet straffet med piskning foran moskeerne, der er tilfælde af håndsafhugning, og en kvinde fik skåret sit ene øre af, da hendes nederdel var for kort.
    
Human Rights Watch dokumenterer, at konflikten i det nordlige Mali er et brud på international humanitær ret, der forbyder voldtægt, mishandling af fanger, plyndringer og brug af børnesoldater.

De ansvarlige for overgrebene er skyldige i krigsforbrydelser, og både menige og overordnede militsfolk bør stilles for retten. Og her må det internationale samfund træde til, for som tiden går, er der fare for, at fokus flytter sig fra konflikten, og den ender med at blive glemt som endnu en af Afrikas mange plager.

 

Flere piger får papir på deres identitet

Giv en pige ret kampagnen uddeler fødselsattester og ID-papirer til piger og kvinder i ni forskellige områder i Mali.
Fra efteråret 2016 er kampagnen med succes rykket til den konfliktramte Gao-provins i det nordlige Mali. Her har 500 piger i Gao fået fødselsattester i 2017, og 1200 står nu på venteliste til at få en. - Læs mere.

KULU har siden 2008 samarbejdet med det maliske kvindenetværk MUSONET om at udstede fødselsattester og andre ID-papirer til piger og kvinder i Mali. Mere end 4.000 kvinder og piger har fået bevis på deres ret takket være Giv en pige ret kampagnen samt støtte fra kampagnepartnere og fonde. 
 


Gavekort

Giv en gave med mening
Giv en pige eller hendes mor ret ved at købe et gavebevis
 
Læs mere om "Giv en pige ret", og om hvad et ægtepar vinder ved at få papir på det.